زمان مطالعه: 7 دقیقه
5
(1)

وانت مزدا کارا

عرضه این مدل در بازار کشورمان به سال 1361 باز می گردد و با بیش از 30 سال تولید می توان وانت مزدا را یکی از پر تقاضا ترین خودروهای تجاری درون کشور قلمداد کرد که در کمال تعجب برخلاف رقبایش با انتقاد چندانی نیز مواجه نبوده است. با این حال طی سال های اخیر و در پی تحریم های ظالمانه صنعت خودرو شاهد جایگزین شدن این وانت محبوب با مدل کارا هستیم که به نوعی از همان شاسی و پلت فرم مزدا بهره می برد اما با لوگوی اختصاصی بهمن و موتوری به عاریت گرفته شده از شاخه چینی میتسوبیشی روانه بازار شده است.

داخل مزدا دو کابین

به محض نشستن پشت فرمان وانت کارا احتمالا حدود 40 سال تاریخچه تولید این خودرو برایتان مرور خواهد شد. طراحی کلی داشبورد براساس مدل اولیه فوق العاده ساده و اقتصادی و براساس پلاستیک خشک شکل گرفته است اما فرمان و برخی از ادوات داشبورد نظیر دسته راهنما و برف پاک کن کاملا متفاوت هستند و ظاهرا از توسط تامین کنندگان قطعات خط تولید سایپا تولید شده اند چرا که فرمان به شکل جالبی به خانواده ساینا و کوییک شباهت دارد. دکمه های زمخت در بخش مرکزی داشبورد که به کولر و بخاری مربوط هستند. درز بزرگ بین قطعات مختلف نظیر درب داشبورد و اضافه شدن خط برش های مربوط به جاگذاری ایربگ شاگرد به داشبورد از جمله مواردی هستند که به طراحی داشبورد مدل اولیه آسیب زده اند و حسن ختام این بخش نیز وجود ترمز دستی در سمت راست فرمان خودرو است که به شکل عجیب و غریبی با سایر قطعات کابین ناهماهنگ به نظر می رسد و شما را در یک آن به یاد خودروهای نیم قرن قبل می اندازد.

طبیعتا در نسخه های دوکابین مشکل آزاردهنده کوچکی فضای سرنشین جلوکمتر احساس می شود اما در عوض صندلی نیمکت مانند عقب برای سرنشینان ناراحت احساس می شود در نسخه های تک کابین هم کمبود فضای داخلی کاملا محسوس است.

طراحی مزدا دو کابین

با قریب به چهاردهه تولید حالا نقد طراحی وانت کارا نمی تواند محل چندانی از اعراب داشته باشد اما در توضیحی کوتاه می توان گفت که طراحی بسیار ساده و هماهنگ بخش های مختلف بدنه این خودرو که با استقاده از خطوط مستقیم و چراغ های مربعی و مستطیلی شکل گرفته است همچنان زیبا و چشم نواز جلوه می کند و نماد کاملی از طراحی ساده اما ماندگار است که علیرغم قدیمی شدن هنوز آزاردهنده نشده است. این درحالیست که طراحی خودروهای مدرن با وجود انواع و اقسام سپرها و جلوپنجره های اغراق شده و چراغ های نامتوازن به سرعت از مد می افتد و ناهماهنگی را فریاد می کشد.

می‌خوام بخونم  تعمیر گیریبکس مزدا

امری که در خصوص خودروهای کلاسیک کمتر اتفای می افتد و البته که توصیف وانت کارا به عنوان یک وانت با ظاهر کلاسیک نیز به هیچ عنوان دور از انصاف نیست. البته متاسفانه باید تاکید کرد که مونتاژ بدنه به دقت صورت نگرفته و ناهماهنگی خط و خطوط قطعات مختلف و درزهای باز بین قطعات بدنه تا حد زیادی توی ذوق می زند. شاید مهمترین تفاوت ظاهری کارا نسبت به مزدا سری بی، فارغ از تفاوت در طراحی سپرها، طراحی مجدد جلوپنجره باشد که با بزرگتر شدن چراغ های جلو نیز همراه بوده است به شکلی که با حذف چراغ های راهنمای از روی سپر جلو، دو بخش مستطیلی باریک به یک سمت چراغ های مربعی مدل اولیه اضافه شده است و همین مساله نیز در کمال تعجب، تاثیری منفی را بر روی طراحی ساده و هماهنگ مدل اولیه به دنبال داشته است. همچنین تغییر رنگ رینگ فولادی چرخ ها به مشکی نیز تاثیر مثبتی به دنبال نداشته است اما خبر خوب آنکه با چند تغییر ساده مانند تعویض جلوپنجره، رینگ ها و کاستن از ارتفاع بیش از حد بلند بدنه می توان طراحی نوستالژیک و جذاب وانت مزدا سری بی را احیا کرد.

مشخصات مزدا دو کابین

کارا از نظر بدنه و شاسی تفاوت خاصی با مزدا سری بی ندارد و تنها مجموعه موتور دولیتری قدیمی مزدا طی سالهای اخیر با یکی از موتورهای مهندسی شده توسط میتسوبیشی برای بازار چین جایگزین شده است که البته این جایگزینی شامل برخی از تغییرات فنی نظیر تعویض دسته موتورها و جانمایی اجزای مختلف نیز بوده که توسط مهندسان بهمن موتور به انجام رسیده است.

موتور 2.0 لیتری کارا که در واقع جایگزین موتور قبلی 1.7 لیتری (مشترک با آریسان) شده است، با توان 111 اسب بخار در دور موتور 5400 می تواند گشتاوری معادل 171 نیوتن متر را در حد فاصل دورهای 2000 الی 4500 دور بر دقیقه تولید نماید و با نسبت تراکم 9.5 به یک تا حد زیادی با بنزین موجود در کشور سازگاری دارد. تولید حداکثر گشتاور در دور موتور نسبتا پایین نیز بدین معناست که این پیشرانه سازگاری مناسبی با کاربری کارا به عنوان یک وانت دارد و برای حمل بارهای سنگین نیازی به رانندگی با دورموتورهای بالا نخواهید داشت. ترمزهای دیسکی جلو و کاسه ای عقب در کنار فنربندی شمش چرخ های عقب نیز از جمله دیگر مشخصات رایج در وانت بارهای داخلی است که در خصوص کارا نیز تفاوتی از این حیث وجود ندارد.

تجربه رانندگی

اگر تجربه راندن وانت مزدا سری بی را داشته باشید احتمالا با گذشت اولین دقایق پشت فرمان وانت کارا به هماهنگی موتور و گیربکس و در دسترس بودن گشتاور این خودرو نمره قبولی خواهید داد به شکلی که به عقیده بسیاری از رانندگان شتاب و قدرت این پیشرانه جدید از موتور اصلی مزدا ۲۰۰۰ بهتر است و در مورد دوام بلند مدت نیز به نظر می رسد که مشکل چندانی تا حدود یکصدهزار کیلومتر کارکرد وجود ندارد. به لطف وجود هیدرولیک فرمان از سفتی بیش از حد فرمان که پدیده رایجی در خودروهای وانت موجود در کشور است نیز اثر چندانی دیده نمی شود و تنها باید گفت که میزان صدای ورودی به کابین تا حدی آزاردهنده است و لزوم عایق کاری بهتر را یادآور می شود. وانت مزدا به طور کلی در مقایسه با زامیاد و حتی پیکان و آریسان وانتی نرم تلقی می شود و این مساله خوشبختانه در خصوص کارا هم به قوت خود باقی است هرچند که به نظر می رسد از کیفیت کمک فنرها در مقایسه با نسخه های اصلی کاسته شده است و به ظور کلی کیفیت فنی قطعات جلوبندی و موتور و گیربکس در مقایسه با کیفیت اصیل نسخه ژاپنی مزدا زمینه نگرانی مالکین را فراهم می آورد اما در عین حال ایراد فراگیری نیز که به شکل اپیدمی وجود داشته باشد در این خصوص دیده نمی شود. قدرت ترمزگیری در زمان خالی بودن خودرو از بار قابل قبول به نظر می رسد اما با اضافه شدن بار درخواهید یافت که ترمزها عملکرد چندان مطمنی ندارند و شاید بهتر باشد که از حمل بارهای بیش از ظرفیت مجاز خودداری شود.

می‌خوام بخونم  تعمیر موتور مزدا

وانت کارا به صورت کلی به تجهیزات و آپشن‌هایی همچون سیستم ترمز ABS وEBD، ترمز دیسکی محور جلو و خود تنظیم شونده محور عقب، کمپرسور مکانیکی با گازA ۱۳۴R، سیستم تهویه مطبوع، رادیو پخش یو اس بی و کیسه هوای ایمنی راننده و سرنشین مجهز است.

در بحث فنی و قابلیت های حرکتی، تفاوتی میان کارای قدیم و نسخه به روز شده وجود ندارد اما شرکت بهمن موتور علاوه بر بهبود طراحی و مواد اولیه و اعمال برخی تغییرات بیرونی، با تجهیز این خودرو به فرمان هیدرولیک، تغییر طراحی صندلی در راستای ارگونومیک تر نمودن و افزایش آسایش راننده و سرنشین و برخی تغییرات در امکانات و تزئینات داخلی مانند سقف کاذب، آفتابگیر و افزودن قفل مرکزی و ریموت، می توان نخسه به روز شده کارا را اتفاقی مثبت دانست.

بررسی طراحی ظاهری وانت مزدا

مزدا سری B که در حال حاضر تحت عنوان وانت کارا نیز از سوی شرکت خودروسازی بهمن به تولید می‌رسد، از لحاظ طراحی ظاهری حرف چندانی برای گفتن ندارد و به‌هیچ‌وجه نمی‌توان آن را با وانت‌های جدید مقایسه کرد. چرا که این خودرو متعلق به بیش از چهل سال پیش بوده و قاعدتا نباید انتظار چندانی در بحث طراحی ظاهری از آن داشت.

نمای بیرونی وانت مزدا کارا

جلو پنجره، تمام فاصله بین دو چراغ مربعی را پوشانده و طراحی سپر و کاپوت نیز بدون خط خاصی و با سادگی انجام شده است. در طراحی نمای جانبی نیز با سطح صافی روبرو هستیم که از کنار چراغ جلو تا چراغ عقب کشیده شده است، در انتهای خودرو نیز دو چراغ عقب عمودی قرار گرفته که طراحی آن به روزتر به نظر می‌رسد و همچنین برای درب عقب به همراه رکاب نیز هماهنگی ساده‌ای برقرار شده که این سادگی مورد پسند قشر قابل توجهی از مشتریان این خودروی مناسب بازار کار است.

می‌خوام بخونم  PDRوصافکاری بدنه پژو 2008

نمای داخل وانت مزدا کارا

یکی از ایرادات وانت کارا فضای محدود کابین آن است. در هر دو مدل تک کابین و دو کابین، فضای نشستن سرنشینان کافی و بالطبع راحت نیست. در مدل دو کابین، فضای اتاق بار کوچک‌تر شده است ولی باز هم با دو کابین کوچک مواجه هستیم.

از نظر داشبورد و اجزای داخل کابین، همه قطعات از پلاستیک خشک ساخته شده‌اند و کیفیت آنها بسیار نامناسب است. این ایراد در هر دو مدل این خودرو دیده می‌شود. همچنین جنس رنگ بدنه کاملا ضعیف و بی‌کیفیت است. غربیلک فرمان این خودرو هم که کاملا به فرمان ساینا شباهت دارد، زیبایی خاصی ندارد.

معایب وانت کارا 2000

وانت کارا خودروی خوبی است و تقاضای بسیار زیادی در بازار کشور ما برای آن وجود دارد. بااین‌حال، از نظر امکانات رفاهی، وانت کارا ۲۰۰۰ تقریبا هیچ آپشن خاصی ندارد. این موضوع هم درباره مدل تک کابین و هم درباره مدل دو کابین این خودروی باری صدق می‌کند.

به‌جز نداشتن امکانات، وانت کارا معایبی از نظر فنی و ظاهری دارد که دانستن آنها می‌تواند برای افرادی که قصد خرید خودروی باری دارند مفید باشد.

معایب وانت کارا 1700

  • کیفیت ساخت
  • عایق بندی کابین
  • بازدهی موتور 1700
  • مصرف سوخت موتور 1700

مزایای وانت کارا

  • شاسی مستقل
  • بهبود امکانات در تیپ 4
  • موتور 1700 مشترک با پیکان

 وضعیت ایمنی وانت کارا

تجربه نشان می‌دهد که به ایمنی خودروهای ایرانی، به خصوص وانت، نباید دید مثبت داشته باشیم. وانت کارا نیز برای شما خودرو ایمنی نخواهد بود و فقط 2 کیسه هوا، ترمز ABS و سیستم EBD را می‌توان به عنوان آپشن ایمنی در آن یافت. گرچه وانت کارا به واسطه وجود کیسه هوا، مقداری از وانت زامیاد امن‌تر به نظر می‌رسد، اما در نهایت پیشنهاد می‌کنیم که هنگام رانندگی با این خودرو نهایت دقت را به خرج دهید.

تجربه سواری با وانت مزدا کارا

با توجه به آنچه که تاکنون گذشت می‌توان به راحتی به این نتیجه‌گیری رسید که خودروی وانت کارا تک کابین از کیفیت لازم برای حمل بارهای سنگین برخوردارنیست. همچنین به علت کمبود آپشن‌ها و امکانات رفاهی نمی‌توان راحتی خاصی را برای سرنشینان این خودرو در نظرگرفت.

به علاوه برخی از خریداران در درازمدت صداهای متنوعی را از درون کابین می‌شنوند که ناشی از کیفیت پایین و عمر کوتاه قطعات به‌کاررفته در ساخت اجزای درونی این خودرو است. همچنین نمی‌توان به سیستم فنربندی و تعلیق این ماشین نیز دلخوش بود.

چراکه از انعطاف‌پذیری لازم برخوردارنبوده و به تبع آن موجب ورود کوبش‌های متعدد به درون کابین خودرو مخصوصاً در جاده‌های ناهموار فراهم می کند. همچنین باتوجه به شتاب صفرتاصد دورقمی از این جنبه نیز وانت کارا تک کابین با عنوان یک خودروی پرشتاب ‌و تندوتیز محسوب نمی‌شود.

بررسی رقبای وانت کارا تک کابین

وانت کارا تک کابین درمیان رقبای خود تقریباً به عنوان یک خودروی بی‌رقیب شناخته می‌شود چراکه باتوجه به قدرت حمل بار خود و رنج قیمتی که دارد به نسبت دیگر وانت‌های حاضر در بازار کشور از قیمت تمام‌شده کمتری برای مشتری برخورداراست.

به علاوه به علت وجود دو کیسه هوا در درون کابین خودرو می‌توان امیدوار بود که وانت مورد بحث به نسبت دیگر رقبای خود نظیر رنو تندر ۹۰ پیکاپ عملکرد بهتری را در تصادفات جاده‌ای برای حفاظت از جان سرنشینان از خود نشان‌دهد.

نویسنده.آریان جوانبخت

این مقاله براتون مفید بود؟

لطفا روی ستاره کلیک کنید و امتیاز بدید!

امتیاز این مقاله: 5 / 5. تعداد امتیازها: 1

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *