آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleصافکاری خودرو
امروزه خودروها به یکی از ابزارهای اصلی زندگی بشر تبدیل شدند که استفاده روزافزون از خودروها و وسایل نقلیه منجر به افزایش تصادفات و در نتیجه آسیبهای بدنه خودرو شده است. بدنه خودرو از چند لایه فلزی تشکیل شده است که با لایههایی از رنگ پوشانده شدهاند و شکل یکنواختی دارند. تصادفات کوچک و بزرگ یا سهل انگاری عمدی یا غیرعمدی میتواند به بدنه خودرو آسیب برساند. افزایش تعداد تصادفات و آسیب دیدن خودرو ها باعث افزایش مشاغل مربوط به تعمیرات خودرو و بدنه شده است. یکی از حرفههای مهم در زمینه ترمیم و تعمیر بدنه خودرو، صافکاری و نقاشی خودرو است. شناخت بهتر این حرفه میتواند به شما درک بهتری از شرایط لازم برای نگهداری خودرو بدهد.
چه زمانی به صافکاری خودرو نیاز داریم؟
صافکاری خودرو مهارتی در تعمیر بدنه خودرو است که همه صافکاران به خوبی قادر به انجام آن نیستند. اگر در اثر تصادف یا هر حادثهای قسمتی از بدنه دچار فرورفتگی شود، برای بازگشت به حالت عادی به صافکار نیاز دارید. یک صافکار حرفهای با بررسی قسمتهای آسیب دیده و تخمین میزان آسیب، نوع صاف کردن را تعیین میکند. صافکاری در دو حالت بدون رنگ یا با رنگ انجام میشود. به عبارت دیگر میتوان گفت که صافکاری بیش از این که کار تعمیری یا مکانیکی باشد، یک هنر در زمینهی خودرو است. صافکار با استفاده از وسایل و دستگاهها، هرگونه مشکل ایجاد شده روی بدنه خودرو را از بین میبرد تا بدنه به حالت اولیه بازگردد. در برخی از تصادفات آسیب بیشتر از حدی است که قطعه صافکاری شود و صافکار باید قطعه مربوطه را تعویض کند. تعویض قطعه معمولا در دربها، کاپوت و گلگیرهای خودرو و در شرایط بدتر، تعویض شاسی و اتاق خودرو انجام میشود. در مرحله بعد صافکار با استفاده از سنباده سطح ناحیه آسیب دیده را با سایر قسمت ها تراز کرده و سطح آسیب دیده را بتونه کاری میکند.
انواع صافکاری خودرو
صافکاری بی رنگ و صافکاری با رنگ
همانطور که در بالا ذکر کردیم، بسته به نوع و شدت ضربه تصادف، صافکار تصمیم میگیرد که با قسمت آسیب دیده چه کند.گاهی ضربه طوری است که نیازی به نقاشی روی بدنه نیست و یک صافکار ماهر میتواند بدون رنگ قسمت آسیب دیده را صافکاری کند. کار به مهارت و دانش بالایی نیاز دارد. گاهی اوقات در تصادف، ضربه زیادی به بدنه خودرو وارد میشود که مستقیماً رنگ خودرو را از بین میبرد و یا در اثر ضربه زدن چکش و مراحل صافکاری، رنگ قسمت آسیب دیده از بین میرود. در این صورت نمیتوان از صافکاری بدون رنگ استفاده کرد. در این حالت صافکار باید از رنگ برای صافکاری قسمت آسیب دیده استفاده کند. در اکثر موارد صافکاری بدون رنگ امکان پذیر نیست. عوامل تاثیرگذار بر صافکاری:
تجهیزات صافکاری: تعمیر خوب، بدون ابزار و تجهیزات به روز و با کیفیت امکان پذیر نیست.
مهارتهای صافکار : مهارت صافکار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا بدنه خودرو اولین چیزی است که توجه شما را به خود جلب میکند.
صافکاری با لیزر
صافکاری لیزری نوعی صافکاری بی رنگ و مدرن ترین نوع صافکاری در حال حاضر به شمار میآید. هنگام بروز تصادف حتی اگر رنگ بدنه خودرو دچار شکستگی شود از صافکاری لیزری استفاده میشود. در این روش با استفاده از لیزر و علم اپتیک (نور شناسی) به تعمیر سطوح خارجی بدنه خودرو میپردازند. مزیت استفاده از این نوع صافکاری این است که بخاطر حرارتی که لیزر از خود به جا میگذارد، طوری که هیچ رد و نشونهای از صافکاری روی بدنه نمیماند و صافکاری به بهترین شکل ممکن صورت میگیرد.
صافکاری با دستگاه مغناطیسی
دستگاه مغناطیسی با سیستم امواج الکتریکی کار میکند. این امواج به گونهای عمل میکنند که مولکولهای فولاد را از هسته و مرکز ورق به جنبش در میآورند و باعث رفع فرو رفتگیهای ناشی از تصادف روی بدنه خودرو میشوند.
صافکاری با دستگاه مکش (صافکاری با ساکشن)
این نوع صافکاری هم جزو صافکاری بدون رنگ محسوب میشود و برای ضربههای شدید قابل استفاده نیست. طرز عملکرد این دستگاه طوری است که قسمتهای فرو رفته بدنه حین تصادف را با دستگاهی به حال اولیه خود در میآورند به طوری که هیچ ردی از خود به جای نگذارند.
این روش از صافکاری توسط گیره و میلههای PDR که از جنس فولاد است انجام میشود. و برای فرو رفتگیهای روی بدنه خودرو حتی فرورفتگیهای ناشی از پرتاپ سنگریزه قابل استفاده است. استفاده از این میلهها به ظاهر ساده به نظر میرسند در حالی که نیاز به تجربهی بالایی است.
تگرگ کش چسبی
این ابزار جزو حرفهای ترین ابزار های صافکاری است که با استفاده از چسب گیره هایی را به قسمت های آسیب دیده (فرو رفته) میچسبانند و سپس با اعمال نیرویی به سمت بیرون میکشند تا فرو رفتگی ها برطرف شود.
وسایل بتونه کاری
از این وسایل هنگامی استفاده میشود که صافکار مراحل صافکاری را انجام داده و قبل از مراحل نقاشی، برای زیرسازی قسمتهای صافکاری شده انجام میشود.
دستگاه جوش
در هنگام تصادفات ممکن است برخی از قسمتهای بدنه شکسته شود و یا از بین رود. یک صافکار با استفاده از دستگاه جوش این قسمتهای شکسته شده یا از بین رفته را ترمیم و تعمیر میکند.
پمپ رنگ
بعد از بتونه کاری و صیقل دادن قسمت آسیب دیده و ساخت رنگ مناسب برای خودرو، از این دستگاه برای زدن رنگ استفاده میشود.
سمباده
بعد از انجام صافکاری و گذراندن مرحله بتونه کاری از سمباده استفاده میشود. سمبادهها به دو دسته برقی و دستی وجود دارند.
صافکاری سقف
سقف خودرو در بروز تصادفات آسیب کمتری میبیند و فقط در زمان چپ کردن ضربه زیادی میخورد. معمولا سقف خودروها را تنها از دو لایه از فلزلت سبک ساخته میسازند تا از این طریق وزن خودرو به حداقل برسد. هنگامی که بدنه خودرو دچار آسیب میشود برای رفع آن به صافکاری میرویم و صافکار با ضربه هایی توسط چکش و ابزارهای دیگر سعی در صاف کردن قسمت آسیب دیده میکند. یک صافکار حرفهای برای اینکه بتواند کار را بدون مشکل تحویل دهد سعی میکند قطعه را از روی بدنه جدا کند. وقتی که سقف خودرو دچار فرو رفتگی شود قادر به جدا سازی نیست. به همین دلیل بسیاری از از صافکارهای از روش مکش برای از بین بردن فرورفتگیهای روی سقف استفاده میکنند که یک روش غیر اصولی است و برای صافکاری سقف اصلا مناسب نیست. تیم تخصصی وستینال کلیه خدمات صافکاری سقف خودروهای ایرانی و خارجی را به شما ارائه میدهد.
صافکاری ستونها
ستونها از جوشکاری قسمتهای مختلف بدنه خودرو کنار یکدیگر شکل اساسیای به اسکلت خودرو میدهند و جزء قسمتهای اصلی و مهم خودرو بشمار میروند. در صورت بروز حادثه، در صورتی که آسیب به ستونها کم و ناچیز باشد، میتوان با فرآیند شاسیکشی و استفاده از جک، ستونها را به شکل اولیه خود در آورند و سپس با بهره گیری از میلههای pdr فرم نقاط و بخشهای نهایی را به حالت اولیه بازگردانند، اما در صورتی که آسیب زیاد باشد، باید قطعه تعویض شود.
نویسنده.آریان جوانبخت
این مقاله براتون مفید بود؟
لطفا روی ستاره کلیک کنید و امتیاز بدید!
امتیاز این مقاله: 5 / 5. تعداد امتیازها: 2
بدون دیدگاه