خوروی پانوز اسپرانت
«پانوز» درباره این محصول خود می گوید: «یک اتومبیل ریس واقعی با توانایی حرکت در خیابان!» اما پانوز شوخی نمی کند.
GTR-1 الهام گرفته شده از خودروهای ریس، ۶۰۰ اسب بخار را از دل بلوک آلومینیومی ۸ سیلندر بیرون می کشد. این یک شاسی مونوکوک کامپوزیتی فیبرکربنی است که اتاق مینی مالیستی این خودرو را با خود حمل می کند. موقعیت نشستن راننده در وسط، حس تسلط بهتری نسبت به جاده برای او به وجود می آورد.
خودروساز تولید محدود آمریکایی، پانوز، قرار است تا با طراحی دوباره پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵، ربع قرن سابقه خود را در تولید خودرو جشن بگیرد. این خودرو به صورت ویژه به عنوان نسخه ۲۵ سالگی طراحی شده است.
پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵ و مدل سطح بالای اسپایدر GT قرار است تا از بهینهسازیهایی در موتور، گیربکس، تعلیق و ترمز بهرهمند شوند و همینطور طراحی بدنه و کابین به میزان قابلتوجهی تغییر کند.
پانوز که کمپانی مستقر در ایالت جورجیای امریکاست، از سال ۱۹۹۷ در مسابقات سرعت شرکت داشته است و بیشتر به خاطر خودروهای جادهایاش شناخته شده است تا خودروهای شهری. در همین حال، مدل جدید پانوز اسپرانته پس از دو مدل قبلی رودستر و AVI (آلومینیومی) رودستر عرضه میشود.
۲۵سالگی پانوز با اسپرانته اسپایدر
استفاده از آلومینیوم در ساخت خودروهای شهری از سال ۱۹۹۶ بسیار کم بوده است، در همین حال وقتی پانوز AIV رودستر معرفی شد، با این که پانوز به عنوان یک کمپانی که از آلومینیوم در محصولات خود استفاده زیادی میکرد، شناخته شده بود، ولی باز هم مایه تعجب میشد.
آخرین پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵ شاسی SPF آلومینیومی در مدل اولیه را حفظ کرده است و در همین حال، بهینهسازیهای قابلتوجهی در آن انجام داده است. ستونهای جلویی خودرو از جنس فولاد و مقطع دایرهای و تقویت سابفریم عقب و یک فریم شیشه جلوی از جنس فیبرکربن از مواردی بودهاند که موجب سختی بیشتر برای خودرو نسبت به مدلهای قبلی شدهاند. البته سطح بهینهسازیها به اندازه کانسپت پانوز آبروزی که در سال ۲۰۱۱ معرفی شد، نیست؛ ولی در عین حال، ظاهری تهاجمیتر نسبت به قبل پیدا کرده است.
پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵ همچنان از موتورهای V۸ فورد که همراه با تیونینگ قدرتی به اندازه ۴۳۰ اسببخار دارند، به صورت ۴/۶ لیتری استاندارد استفاده میکند. در عین حال، اضافه شدن سوپرشارژر در مدل اسپایدرGT قدرت خروجی را به ۵۶۰ اسببخار میرساند. یک گیربکس ۶ دنده دستی ترمک (Tremec) به صورت استاندارد در هر دو مدل استفاده میشود و علاوه بر آن، گزینه گیربکس ۶ دنده اتوماتیک با قابلیت پدلشیفتر را نیز میتوان انتخاب کرد. در مورد عملکرد مدل GT اطلاعات خاصی منتشر نشده است.
۲۵سالگی پانوز با اسپرانته اسپایدر
ولی پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵ میتواند در ۳/۷ ثانیه به سرعت ۹۶/۶ کیلومتر بر ساعت برسد و همینطور دارای سرعت نهایی ۲۷۶/۸ کیلومتر بر ساعت است. مسافت ترمز آن نیز از سرعت ۹۶/۶ کیلومتر بر ساعت ۳۴/۱۴ متر است. انتظار میرود که قدرت بیشتر مدل GT، باعث بهبود عملکرد آن در دو مورد اول شود.
مدل GT، از سپرهای فیبر کربنی و همینطور پنلهای راکر، آپشن اسپلیتر جلو و دیفیوزر عقب استفاده میکند که باعث میشود اندکی نسبت اسپرانته استاندارد عریضتر باشد. امّا این ابعاد را دقیقاً مشخص نکرده است. مدلهای اسپایدر و اسپایدر GT به ترتیب وزن کلی برابر ۱۴۱۹ و ۱۴۹۱ کیلوگرم دارند. همچنین هر دو مدل با یک پوشش تانو (tonneau) عرضه خواهند شد.
سیستم تعلیق کاملاً مستقل در عقب به صورت استاندارد برای پانوز اسپرانته اسپایدر مدل ۲۰۱۵ باقی میماند و در همین حال، بهینهسازیهایی در مورد سیستم تعلیق در جلو انجام شده است. مدل استاندارد اسپایدر برای چرخهای ۱۹ اینچی خود از تایرهای میشلین پایلوت سوپر اسپرت استفاده میکند. در سیستم ترمز این خودرو نیز، دیسکهای ۱۴ اینچی به همراه کالیپرهای چهار پیستونه محصول «برمبو» در جلو و دیسکهای ۱۳ اینچی با کالیپرهای شناور در عقب استفاده شده است. مدل GT از کالیپرهای شش پیستونه برمبو در جلو و چهار پیستونه در عقب استفاده میکنند.
پانوز، کابین را نیز به شکل قابلتوجهی ارتقا داده و از پوشش چرم همراه با طرحهای آلکانترا استفاده کرده است. یک فرمان طرح مومو (Momo)، یک دسته ابزارهای تمامدیجیتال و یک نمایشگر ۷ اینچی در وسط کنسول از دیگر امکانات کابین اسپرانته هستند.
قیمتهای پانوز اسپرانته اسپایدر و اسپایدر GT مدل ۲۰۱۵ به ترتیب از ۱۷۹۱۲۰دلار و ۲۹۴۷۵۰ دلار آغاز میشوند. برنامه پانوز برای ساخت ۲۵ عدد از این مدل به عنوان نسخه ۲۵ سالگی کمپانی است. مشتریان میتوانند برای سفارشیسازی خودرویشان آزادی عمل زیادی داشته باشند و در همین حال، کمپانی اعلام کرده که در صورت نیاز مشتریان، میتواند با تیونینگ موتور ۴/۶ لیتری V۸ قدرت آن را به ۸۰۰ اسببخار برساند.
با توجه عرض بسیار اندک در جلو، وزن کم و همینطور، طراحی نرم و صیقلی بدنه، کمپانی سازنده تخمین میزند که پانوز دلتا وینگ GT بتواند مصرف سوختی معادل ۳/۱۸ لیتر در بزرگراه و ۴/۳۶ لیتر به صورت ترکیبی در هر ۱۰۰ کیلومتر داشته باشد. این در حالی است که هنوز پیشرانهای هم برای «دلتا وینگ» انتخاب نشده است. در عین حال، کمپانی در حال بررسی بین پیشرانههای تمامالکتریکی، هیبرید و حتی سلول سوختی هیدروژنی است. با توجه به مزیّت بالای خودرو در زمینه آئرودینامیک که ضریب دراگ آن برابر ۰.۲۶ است و همینطور وزن اندک، گفته میشود که دلتا وینگ میتواند به میزان قابلتوجهی، دامنه مسافت خودرو را با استفاده از یک بار شارژر باتری یا یک مخزن کامل هیدروژن افزایش دهد. شاسی این خودرو نیز «ظاهراً» میتواند هر گونه پیشرانهای را در خود جای دهد.
در همین حال، «دلتا وینگ تکنولوژی» در حال توسعه یک نسخه مسابقهای تکسرنشینه از مدل اسپورتش، با استفاده از یک فریم لولهای است. هدفگذاری کمپانی برای یک وزن کلی بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم است و قدرتی نیز برابر ۳۵۰ تا ۴۰۰ اسببخار با استفاده از یک موتور مسابقهای برای آن متصور شده است. در هر صورت، دلتا وینگ هنوز گزینه دقیق مورد استفاده برای پیشرانه را مشخص نکرده است. آزمایشهای اولیه مدل مسابقهای و همینطور جادهای پانوز دلتا وینگ از اواخر سال جاری میلادی آغاز میشوند.
نویسنده.آریان جوانبخت
بدون دیدگاه