خودرو اوپل
برند اوپل، یکی از قدیمیترین برندها در میان خودروسازان آلمانی است، که شاید آوازه آن نسبت به رقبای دیگرش مانند بی ام و و مرسدس بنز، کمتر به گوش برسد. با اینکه این برند ۱۵۸ ساله اصالتا اهل آلمان است، اما از سال ۱۹۲۹ تا ۲۰۱۷، متعلق به کمپانی خودروسازی آمریکایی جنرال موتور بود. از سال ۲۰۱۷ تا کنون، این کمپانی بی حاشیه بخشی از گروه فرانسوی PSA است. در حقیقت در برخی نقاط دنیا مانند بریتانیا، جزیره مَن و جزایر مانش، محصولات این برند تحت نام واکسول به فروش میرسند. برخی دیگر محصولات در کشورهای مانند استرالیا تحت برند هولدن (تا سال ۲۰۲۰) و در آمریکای شمالی و چین تحت برندهای بیوک، ساترن و کادیلاک فروخته میشوند.
اوپل هم مانند بسیاری از خودروسازانی که حالا برای خودشان اسم و رسمی دارند، از یک کسب و کار کوچک و نسبتا غیرمرتبط، فعالیت خود را آغاز کرد. شخصی به نام آدام اوپل، کسی بود که در سال ۱۸۶۲، کسی بود که این کسب و کار را محور تولید چرخ خیاطی بنیان گذاری کرد. پس از گذشت چهار سال، این کمپانی به ساخت دوچرخه روی آورد و در سال ۱۸۹۹، اولین وسیله نقیله خود را تولید کرد.
سال ۱۹۲۹ بود که کمپانی جنرال موتور، تصمیم گرفت بخشی از سهم این کمپانی را خریداری کند. سپس پس از گذشت سه سال، صاحب کامل شرکت شد و حدودا به مدت ۹۰ سال، صاحب آمریکایی این کمپانی آلمانی باقی ماند. در سال ۲۰۱۷ اوضاع تغییر و گروه PSA به مبلغ ۲.۲ میلیارد یورو، این کمپانی از جنرال موتور خریداری کرد. حالا PSA پس از برند محبوب فولکس واگن، بزرگترین خودروساز اروپا به حساب میآید.
در حال حاضر، مرکز فرماندهی این کمپانی در هِسِن آلمان واقع شده و به فعالیتهایی همچون طراحی خودرو، مهندسی، تولید و توزیع محصولات اوپل، خودروهای تجاری سبک وزن و قطعات خودرو مشغول است. این برند محبوب خودروسازی با خواهر انگلیسی خود یعنی واکسول، همواره در بیش از ۶۰ کشور در سراسر جهان فعالیت میکنند.
تاریخچه کمپانی خودروسازی اوپل
اوپل نیز مانند پژو، دوچرخههای مرتفعی میساخت که چرخ جلوی آنها بسیار بزرگ بود و چرخ عقب نسبت کوچکی داشتند. برای تبلیغ این دوچرخهها به عنوان یک وسیله نقلیه، هر دو پسر آقای اوپل با این محصولات مسابقه میدادند. پس از گذشت مدتی، کسب و کار دوچرخهسازی رونق و از بیزینس طراحی و تولید چرخ خیاطی پیشی گرفت. آقای اوپل در سال ۱۹۸۵ درگذشت، اما تا آخرین لحظه، رهبر و صاحب کار هر دو بیزینس بود.
در سال ۱۹۸۹، همسر آقای اوپل که سوفی نام داشت و سه سال پیش همسرش را از دست داده بود، برای نگه داشتن کسب و کار همسرش، به همراه هر دو پسرش، با یک قفل ساز به نام فردریک لوتزمن وارد شراکت شدند. لوتزمن مدتی بود که بر روی برخی از طراحیهای محصولات کمپانی کار و نظارت میکرد. پس گذشت یک سال، شرکا تصمیم گرفتند که کسب و کار جدیدی را آغاز کرده و وارد زمینه تولیدات اتومبیل شوند. متاسفانه اولین مدلی که تولید شد، چندان موفقیتآمیز نبود در طی دو سال، کمتر از ۱۵۰ دستگاه از آن به فروش رفت. این شراکت که دیگر سودی نداشت، بین لوتزمن و اوپلها فسخ شد. همین موضوع باعث شد که کمپانی با یک خودروساز فرانسوی به نام Darracq وارد مذاکره شده و قراردادی جدید امضا کند. بنابراین محصولات مشترک این دو کمپانی که Opel Darracq نام داشتند، تولید شد. در این محصولات از بدنه اوپل و یک موتور دو سیلندر استفاده میشد. محصولات مشترک این همکاری جدید، در سال ۱۹۰۲ در نمایشگاه هامبورگ رونمایی و پس از گذشت چهار سال، به مرحله تولید رسید. این همکاری و قرارداد هم عمر طولانی نداشت و در سال ۱۹۰۷ باطل شد.
سال ۱۹۰۹، سال پر رونق و خوبی برای کمپانی اوپل بود. این شرکت توانست با تولید مدل Opel 4/8 PS که در آن زمان با نام ماشین دکتر (Doktorwagen) شناخته میشد، موفقیتهای زیادی بدست آورد. تمامی دکترهایی که این مدل را خریداری کرده بودند، بسیاری راضی بودند چرا که برای طی کردن مسافتهای طولانی بین محل کار و خانه بیمارانشان، مناسب بود. قیمت این مدل در آن زمان، تقریبا نصف قیمت خودروهای لوکس زمان ما بود. از آنجایی که سرنوشت اوپل هم مانند دیگر کمپانیهای خودروسازی افت و خیزهای زیادی داشت، کارخانه آن در سال ۱۹۱۱ در یک آتش سوزی تبدیل به خاکستر شد. کارخانه جدیدی که تاسیس شد، بسیار پیشرفتهتر از کارخانه قبلی بود.
جنگ جهانی دوم رخ داد و در سال ۱۹۴۰، تولیدات کارخانه اوپل که حالا صاحبی آمریکایی داشت، متوقف شد. دلیل این توقف، حاضر نشدن این کمپانی آلمانی-آمریکایی به تولید جنگ افزار عنوان شده است. پس از گذشت دو سال، این کمپانی هم به ساخت محصولات جنگی مانند قطعات هواپیما و تانک روی آورد. پس از پایان جنگ، کارخانه برندنبرگ به جماهیر شوروی منتقل و تقریبا نیمی از ساختمان آن تخریب شد. این کارخانه دوباره به دست کارگران سابق اوپل، بازسازی شد.
سال ۲۰۱۰، کارخانه اوپل اعلام کرد که قصد دارد مبلغی معادل ۱۱ میلیارد یورو برای پنج سال آینده خود سرمایه گذاری کند. حدود ۱ میلیارد یورو از این مبلغ، برای توسعه موتورهای پاک و نوآوریهایی از این قبیل در نظر گرفته شد. در اوایل سال ۲۰۱۵، این کمپانی از بازار چین خداحافظی کرد.
۴ مدل به یادماندنی از برند اوپل و واکسول
اوپل آسترا
شاید اوپل آسترا یک ماشین فوقالعاده نبود، اما از دهه ۸۰ میلادی، سربلند بیرون آمد و در سال ۱۹۸۵، برنده جایزه خودروی اروپایی سال شد.
اوپل نُوا
این مدل به مدت ۱۰ سال تولید و در بریتانیا جایگزین شِوِت شد، به همین دلیل توانست محبوبیت زیادی به دست آورد. کالین مکری، افسانه رالی هم یک نوا داشت.
اوپل شِوِت
این مدل که بسیار زیبا و چشم نواز است، توانست به راحتی تبدیل به نماد طراحی خودروهای دهه ۷۰ میلادی شود.
اوپل امگا
عمر مدل امگا تنها پنج سال بود. آنطور که به نظر میرسد، هم پلیسها و خلافکارها علاقه زیادی به این مدل داشتند. این مدل بر اساس هولدن کومودور (Holden Commodore) طراحی شده بود.
بدون دیدگاه