زمان مطالعه: 13 دقیقه
5
(2)

تعمیر موتور و گیریبکس مزدا

مزدا یکی پرطرفدار ترین و لوکس ترین اتومبیل در بین مردم است که آپشن های فروانی دارد و همچنین از کیفیت بسیار خوبی نیز برخوردار می‌باشد که در این مقاله تعمیر موتور مزدا را توسط تیم اتوداکار مورد بررسی قرار می‌دهیم. کمپانی مزدا در سال ۱۹۲۰ توسط فردی به نام جوجیرو ماتسودا در کشور ژاپن تاسیس شد.

اولین ماشینی که توسط این شرکت طراحی و تولید شدن به نام مزدا نامگذاری شد ماشین های مزدا از دهه ۷۰ میلادی وارد کشور ایران شدند که اول ماشینی که یکی از اتومبیل های کوچک و پرطرفدار زمان خود بود مزدا ۹۲۹ کوپه است. کمپانی مزدا، توانسته است اتومبیل های سواری و وانت طراحی و تولید کند.

موتور اتومبیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است در صورت مشکل و خرابی شما عملکرد صحیح و مناسبی نخواهد داشت یکی از قطعات مهم و پیچیده اتومبیل، موتور آن است که انواع مختلفی دارد و قطعات اصلی در تمام اتومبیل ها معمولا به صورت مشترک می‌باشد که اگر این قطعات کوچکترین مشکلی داشته باشند باعث اسیب رسیدن به موتور می‌شود که نیاز به بررسی و تعمیر خواهد داشت.  تعمیر موتور مزدا را به تعمیرگاه تخصصی اتوداکار بسپارید.

قطعات موتور مزدا عبارتند از :

  • بلوک سیلندر
  • سیلندر
  • سرسیلندر
  • گژن‌پین یا انگشتی (میله‌ای تو خالی برای اتصال شاتون به میل لنگ)
  •  بوش شاتون
  •  یاتاقان یا بلبرینگ شاتون

همان طور که ذکر شد تعمیر موتور مزدا از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌باشد که در هنگام خرید نیز بسیار مهم می‌باشد و همه به سالم بودن و خراب نبودن موتور اهمیت می‌دهند شما باید همیشه به خوبی از موتور اتومبیل نگهداری و مراقبت کنید و از روغن و … با کیفیت برای سالم ماندن موتور اتومبیل استفاده کنید.

در صورتی که تنها یکی از این قطعات دچار مشکل و آسیب باشند شما باید هرچه سریعتر جهت تعمیر موتور مزدا به تعمیرگاه معتبر اتوداکار مراجعه کنید اول باید عیب یابی صورت بگیرد و بتوانید قطعه که دچار خرابی و مشکل شده است را پیدا کرده و درصدد تعمیر آن برآیید.

مشکلات موتور مزدا

در برخی از موارد امکان دارد تا برای موتور اتومبیل مشکلات ایجاد شود که در ادامه مشکلات رایج آن را برای شما ذکر می‌کنیم.

کم کردن روغن موتور

در برخی موارد امکان دارد اتومبیل دچار نشت خارجی شود و از طریق خرابی یکی از واشر ها روغن بر زمین بچکد. در برخی موارد جریان هوای کارتر ممکن است روغن از سیستم تهویه کارتر عبور کند و از آنجا به محفظه های احتراق ورود پیدا کند تا بسوزد. همچنین در نظر داشته باشید که اگر شما با سرعت زیاد رانندگی کنید باعث فرسودگی رینگ های روغن شده که سبب ورود روغن به محفظه های احتراق اتومبیل می‌شود.

موتور دود می‌کند

اگر اتومبیل شما دچار روغن سوزی شده باشد موتور اتومبیل شما دود خواهد کرد. البته شما باید به رنگ دود توجه داشته باشید که بتوانید تشخیص دهید موتور چه مشکلی دارد.

در صورتی که موتور روغن سوزی داشته باشد معمولاً رنگ دود به صورت آبی رنگ است. اما اگر دود سیاه باشد یعنی همه سوخت در محفظه احتراق نمی سوزد.

اگر رنگ دود به سفیدی متمایل باشد و موتور اتومبیل نیز سرد باشد، یعنی موتور سالم و عالی بوده و پس از گرم شدن موتور، اگر دود سفید از اگزوز بیرون آید به معنای نشت آب در داخل محفظه احتراق است که این مشکل از ترک خوردن سرسیلندر و یا سوختگی واشر سرسیلندر می‌باشد.

پایین بودن فشار روغن

یکی از نشانه‌های فرسودگی یاتاقان ها یا پمپ روغن، پایین بودن فشار روغن می‌باشد. زمانی که به یاتاقان های انتهایی روغن کم برسد امکان سوختن آنها بسیار بالا می‌باشد.

یکی از دلایل پایین بودن فشار روغن می‌توان به ظریف بودن شیر فشار روغن و یا ترک خوردن لوله روغن یا ایجاده لجن در مدار و … می‌باشد.

استفاده از روغن مناسب و با کیفیت از اهمیت ویژه ای برای سلامتی موتور اتومبیل برخوردار است سعی کنید از روغن های باکیفیت استفاده کنید تا آسیبی به موتور وارد نشود همچنین باید روغن موتور به صورت دوره ای و مرتب تعویض کنید شما می‌توانید به تعمیرگاه معتبر و مجاز اتوداکار، واقع در منطقه پاسداران تهران مراجعه کنید تا بهترین و با کیفیت ترین روغن را جهت اتومبیل شما معرفی کنند.

بدون شک اگر شما از روغن های مناسب برای اتومبیل استفاده کنید و به صورت منظم نیز تعویض نمائید بسیاری از مشکلات برای اتومبیل  شما ایجاد نخواهد شد چرا که روغن مورد استفاده برای اتومبیل از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد.

صداهای موتور

در برخی موارد موتور اتومبیل صدا تولید می‌کند که این صدا ها ناخوشایند بود همانند تق تق کردن زوزه کشیدن و … که در برخی مواقع صدا همراه با لرزش و بد کار کردن اتومبیل می‌باشد. زمانی که موتور اتومبیل صدایی مانند زوزه تولید می‌کند یعنی دسته موتور ها خراب می‌باشد و یا اجزای سیستم تخلیه و ملحقات موتور و … نیاز به تعمیرات دارد.

می‌خوام بخونم  سانروف ماشین

اتومبیل های مزدا دارای چراغ هشدار می‌باشند و در صورت مشکل و یا اسیبی در موتور این چراغ هشدار روشن خواهد شد و به شما اعلام می‌کند. که باید تعمیر موتور مزدا را بلافاصله انجام دهید. در صورت مشاهده هرگونه مشکل در قطعات موتور اتومبیل باید سعی کنید بلافاصله به تعمیرگاه معتبر اتوداکار مراجعه کنید تا مشکل برطرف شود، در غیر اینصورت امکان آسیب رسیدن جدی به موتور اتومبیل وجود دارد.

توجه داشته باشید که اگر شما بلافاصله به تعمیرگاه جهت تعمیر موتور مزاد مشکل مراجعه کنید امکان دارد نیاز به تعمیر و هزینه بیشتری نباشد اما اگر شما مشکلات اتومبیل را جدی نگرفته و اقدام نکنید موتور اتومبیل آسیب جدی خواهد دید و شما باید هزینه بیشتری را جهت تعمیر آن پرداخت کند.

گیربکس مزدا شامل گیربکس های دستی و اتوماتیک می‌شود که برای خودروهای سواری و تجاری ساخته شده‌اند. برخی از مدل‌های گیربکس مزدا شامل گیربکس‌های SKYACTIV و گیربکس‌های اتوماتیک SKYACTIV-DRIVE می‌شوند.

گیربکس دستی مزدا عموماً شامل 5 یا 6 دنده است و برای کنترل دستی دنده ها از کلاچ و فرمان هیدرولیک استفاده می‌کند. این گیربکس دستی برای رانندگی دقیق و احساس رانندگی قوی مناسب است و عمر بالایی دارد.

گیربکس اتوماتیک SKYACTIV-DRIVE مزدا از فناوری جدیدی به نام “مفتول توربین” استفاده می‌کند که به منظور افزایش بازدهی سوخت و حرکت صاف و آرام خودرو طراحی شده است. این گیربکس اتوماتیک 6 دنده دارد و مجهز به سیستم کنترل الکترونیکی است که به راننده امکان کنترل دقیق تر بر روی دنده ها و حرکت خودرو را می‌دهد.

در کل، گیربکس مزدا به دلیل عملکرد قوی، کیفیت ساخت بالا و طراحی مدرن خود، برای رانندگانی که به دنبال تجربه رانندگی با کیفیت هستند، یک گزینه بسیار خوب است. به هرحال، برای سرویس و تعمیر گیربکس مزدا بهتر است با تعمیرکار مجاز مزدا مشورت کنید تا مشکلات گیربکس را به درستی تشخیص داده و رفع کنید.

مزدا یک برند ژاپنی چندملیتی فعال در ایران است، خودروهای این برند در مدل‌های مختلفی عرضه‌ می‌شوند و کارکرد و کیفیت‌های متفاوت اما هم‌رده‌ای دارند که برای تضمین نیاز بازار خودروسازی ایران کافی است. مزدا 3 تیپ 3، مزدا 3، مزدا 2، مزدا 3  تیپ 3، مزدا 323 رایج‌ترین مدل‌های خودرو مزدا در ایران هستند. همگی این خودرو از گیربکس اتوماتیک بهره می‌برند که بسته به مدل خودرو و سال تولید این گیربکس‌ها تفاوت‌هایی باهم دارند.

تعمیر گیربکس مزدا

تعمیر گیربکس مزدا بهتر است توسط تعمیرکاران مجاز مزدا انجام شود تا از کیفیت قطعات و خدمات اطمینان حاصل شود. در هر صورت، برای تعمیر گیربکس مزدا، خطوط دقیق دنده‌ها و سایر قطعات گیربکس باید بررسی و بازبینی شوند تا مشکلاتی مانند سایش و خرابی قطعات، نشت روغن، نامنظم بودن شیفت دنده و غیره تشخیص داده شود.

معمولاً در تعمیر گیربکس مزدا، ابتدا با تست رانندگی و تشخیص علائم عملکرد نامناسب گیربکس، مشکلات قطعات و محل نشت روغن شناسایی می‌شود. سپس، بسته به نوع مشکل، اقدام به تعویض قطعات خراب، تعویض روغن گیربکس، تمیز کردن خطوط دقیق دنده‌ها و تنظیم مجدد گیربکس می‌شود.

همچنین، برای جلوگیری از خرابی و مشکلات بیشتر در آینده، بهتر است گیربکس مزدا با توجه به شرایط نامناسب مانند استفاده در شرایط سخت و فرکانس بالای استفاده، به صورت دوره‌ای سرویس شود. این شامل تعویض روغن گیربکس، تعویض فیلتر گیربکس، بررسی و تنظیم دقیق دنده‌ها و سایر قطعات است.

تعمیر گیربکس مزدا نسبت به سایر خودروهای ایرانی رواج بیشتری در ایران دارد، گیربکس‌های اتوماتیک به‌کاررفته در این خودرو در نسل‌های متفاوت تغییر کرده‌اند به همین دلیل استادکاران متخصص باید دانش خود را در حوزه تعمیر گیربکس مزدا به‌روز کنند تا بتوانند گیربکس مزدا به‌کاررفته در خودرو شما را به‌خوبی شناسایی و به‌درستی تعمیر و حتی سرویس کنند.

اغلب رانندگان دمای موتور خودرو را کنترل می‌کنند و مطمئن می‌شوند که همه‌چیز به‌درستی کار می‌کند، اما به‌ندرت دمای معمولی گیربکس اتوماتیک در نظر گرفته می‌شود. علیرغم اهمیت انتقال، به‌راحتی می‌توان از مراقبت اولیه آن چشم‌پوشی کرد. برای اطمینان از اینکه وسیله نقلیه شما همچنان شما را از نقطه A به نقطه B می‌برد، می‌خواهید موتور و گیربکس خوبی داشته باشید. به همین دلیل است که ما قصد داریم به دمای داخل انتقال نگاه کنیم و علائم گرمای بیش‌ازحد انتقال را مشخص کنیم. ما همچنین اقداماتی را ارائه خواهیم کرد که می‌توانید برای جلوگیری از سایش گیربکس انجام دهید.

متاسفانه در برخی از موارد به دبیل عدم دانش کافی تکنسین‌های تعمیر خودرو، مشکلات گیربکس با سایر مشکلات خودرو اشتباه گرفته می‌شوند، خرابی‌های خودرو معمولا با علائمی همراه هستند که عمده آن‌ها ایجاد سر و صدای اضافی در خودرو است، اگر این صداها به اشتباه خرابی یا عدم خرابی گیربکس مزدا مشخص شوند، در هر دو صورت تعمیر گیربکس به درستی انجام نخواهد شد.

سرویس گیربکس مزدا

سرویس گیربکس مزدا بهتر است توسط تعمیرکاران مجاز مزدا انجام شود تا از کیفیت خدمات و قطعات اطمینان حاصل شود. معمولاً سرویس گیربکس مزدا شامل تعویض روغن گیربکس، تعویض فیلتر گیربکس، بررسی و تنظیم دقیق دنده‌ها و سایر قطعات است.

تعویض روغن گیربکس مزدا باید بر اساس راهنمایی تولید کننده و با استفاده از روغن مناسب انجام شود. این کار باید به طور دوره‌ای انجام شود، به طور کلی هر ۴۰٬۰۰۰ تا ۶۰٬۰۰۰ کیلومتر یا به صورت سالانه.

تعویض فیلتر گیربکس نیز باید به صورت دوره‌ای انجام شود، به طور کلی هر ۸۰٬۰۰۰ تا ۱۰۰٬۰۰۰ کیلومتر یا به صورت سالانه.

بررسی و تنظیم دقیق دنده‌ها و سایر قطعات گیربکس مزدا نیز باید به صورت دوره‌ای انجام شود، به طور کلی هر ۸۰٬۰۰۰ تا ۱۰۰٬۰۰۰ کیلومتر یا به صورت سالانه. این کار شامل بررسی و تنظیم دقیق کلاچ، فرمان هیدرولیک و سایر قطعات مهم گیربکس است.

همچنین، در سرویس گیربکس مزدا به چک کردن روانکاری و روانکاری داخلی گیربکس نیز توجه شود. این کار باید به صورت دوره‌ای انجام شود تا گیربکس در حالت بهینه به کار خود ادامه دهد.

جایگزینی گیربکس مزدا

انتخاب یک گیربکس کارکرده در ابتدا می‌تواند مقرون به صرفه به نظر برسد، و زمانی که هزینه گیربکس مزدا را به تنهایی در نظر می‌گیریم، ممکن است مقرون به صرفه باشد. با این حال، وقتی هزینه نیروی کار در نظر گرفته شود، خرید یک گیربکس دست دوم می‌تواند به سرعت از بازسازی گیربکس پرهزینه تر شود.

می‌خوام بخونم  خوروی پانوز اسپرانت

درصد بالایی از گیربکس‌های اتوماتیک استفاده شده به سادگی کار نمی‌کند. خواه دستگاه از لحظه نصب نقص داشته باشد یا به مدت 2 ماه کار کند و سپس تصمیم به خرابی بگیرد، مشکل به قوت خود باقی می‌ماند. هزینه نیروی کار R&R (حذف و جایگزینی) مشتری لحظه‌ای که گیربکس استفاده شده نشانه‌هایی از یک مشکل داخلی را نشان می‌دهد دو برابر شد. در نهایت، در حالی که هزینه‌های اولیه ممکن است کمتر باشد، خرید یک گیربکس دست دوم در را برای هزینه‌های نیروی کار بیشتر و ناراحتی در دراز مدت باز می‌کند.

صدا هنگام چرخاندن فرمان

این می‌تواند مانند ناله یا غرغر به نظر برسد و به این معنی است که مصرف روغن فرمان کم است. اگر خیلی پایین بیاید، به سختی می‌توانید چرخ را بچرخانید، مانند ماشین‌های قدیمی‌تر که فرمان برقی نداشتند و به پمپ برق فرمان آسیب می‌رسانید. نه تنها باید آن را پر کنید، بلکه محل نشتی را نیز متوجه خواهید شد.

صدای کلیک هنگام چرخش خودرو

با شنیدن این صدا چند احتمال وجود دارد. این می‌تواند محل اتصال CV، یک اکسل نامناسب یا شل بودن انتهای میله باشد. هیچکدام از اینها مشکلات خوبی برای داشتن آنها نیستند، و شما نمی‌توانید صبر کنید تا آنها را برطرف کنید، یا ممکن است در معرض خطر تصادف باشید.

ضربه به هنگام عبور از یک دست انداز

صدای ضربه در هنگام عبور از یک دست انداز می‌تواند نشان دهنده اتصالات یا بوش‌های میله نوسان بد باشد. اگر اینها بد باشند، سایر اجزای اصلی ممکن است آسیب ببینند. در برخی موارد، موتور یا پایه گیربکس ممکن است آسیب ببیند که در صورت رسیدگی فوری به راحتی قابل تعمیر است. مکانیک شما می‌تواند دقیقاً به شما بگوید منبع چیست.

صدای چرخ هنگام ترمز

این سیستم هشداری است که به شما می‌گوید لنت ترمز شما نیاز به تعویض دارد. آن را نادیده نگیرید. گاهی اوقات زمان زیادی طول نمی‌کشد که باید انجام شود، و اصلاً مواد لنت ترمز باقی نمی‌ماند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است مجبور شوید به جای اینکه روتورهای موجود را مجدداً روی سطح قرار دهید، روتورهای جدیدی نیز تهیه کنید. در کلرادو، این فوق العاده خطرناک است. آیا می‌توانید در حین رانندگی در کوهستان، پایین آمدن شیب‌دار را تنها برای اینکه ترمزهایتان خاموش شود، تصور کنید؟  این برای وسیله نقلیه شما وحشتناک است اما مهمتر از آن بسیار خطرناک است.

صدا از زیر کاپوت

این اغلب هنگام راه اندازی موتور اتفاق می‌افتد و مشکل احتمالی خراب شدن یا سر خوردن تسمه سرپانتین شما است. این تسمه تمام قطعات ضروری موتور را به حرکت در می‌آورد. اگر تسمه به صورت کامل پاره شود خودروی مزدا شما دیگر قادر به حرکت نیست.

دمای معمول گیربکس خودکاری مزدا چه قدر است؟

دمای معمولی گیربکس اتوماتیک باید بین 170 تا 225 درجه فارنهایت باشد. اگر گیربکس لیز بخورد یا به‌شدت به‌وسیله نقلیه فشار دهید، دما ممکن است به بالای 240 درجه برسد. بااین‌حال، با هر افت 20 درجه، انتقال شما بهتر محافظت می‌شود. دمای داخل مبدل گشتاور داغ‌ترین است. گاهی اوقات، دما می‌تواند به بیش از 350 درجه فارنهایت برسد درحالی‌که بارهای سنگین‌تر را می‌کشد. نظارت بر دمای مایع گیربکس می‌تواند دشوار باشد زیرا اکثر خودروهای مدرن مجهز به گیج نیستند. در عوض، خودروها از چراغ چک موتور یا چراغ هشدار دیگر استفاده می‌کنند تا به شما بگویند که آیا گیربکس بیش‌ازحد گرم شده است.

علائم خرابی گیربکس مزدا

گیربکس ماشین یکی از قطعات حیاتی آن است و هرگونه خرابی در آن می‌تواند باعث مشکلات جدی و خطرناکی برای راننده و سایر سرنشینان شود. برخی از علائم خرابی گیربکس مزدا عبارتند از:

1. نشانه‌های نامنظم در شیفت دنده: شیفت دنده‌های نامنظم، دیر شدن در شیفت دنده یا شکستن دنده‌ها نشانه‌هایی از خرابی گیربکس ممکن است باشند.

2. صدای عجیب: صداهای عجیب و غیرمعمول از گیربکس ممکن است به دلیل خرابی قطعات داخلی گیربکس باشد.

3. لرزش و لغزش: لرزش و لغزش در خودرو ممکن است به دلیل خرابی گیربکس باشد که ممکن است نشانه‌هایی از خرابی قطعات داخلی گیربکس باشد.

4. نشت روغن: نشت روغن از گیربکس ممکن است به دلیل خرابی آسیب دیده در خطوط روغن گیربکس یا سایر قطعات باشد.

5. خنثی نگه داشتن نمی‌شود: تعمیرکاران می‌توانند خرابی گیربکس را دریافت کنند، زمانی که خودرو در خنثی نگه داشته نمی‌شود و یا به طور نامنظم در خنثی نگه داشته می‌شود.

هرگاه این نوع علائم را در خودروی خود مشاهده کردید، باید به یک تعمیرکار مجاز مزدا مراجعه کنید تا با بررسی دستگاه و تشخیص دقیق علت خرابی، تعمیر آن را انجام دهد.

گیربکس از چرخ‌دنده برای ایجاد نیرو استفاده می‌کند. این سیستم هیدرولیک برای انتقال صحیح نیرو به مایع متکی است. مایع گیربکس اتوماتیک سیستم را به‌خوبی روغن‌کاری کرده و بهترین عملکرد خود را حفظ می‌کند. این مایع همچنین برای تنظیم دمای داخلی موردنیاز است. بااین‌حال، مایع با افزایش کارکرد تجزیه می‌شود. همان‌طور که اکسید می‌شود ، ترکیب داخلی شروع به شکستن می‌کند. هنگامی‌که این اتفاق می‌افتد، سیال کمتر قادر به کاهش گرما و کاهش اصطکاک است. همچنین گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس را آسان‌تر می‌کند. هنگامی‌که مایع گیربکس دیگر قرمز نیست، متوجه بوی غیرعادی خواهید شد که از زیر کاپوت می‌آید. این مایع تیره‌تر شروع به سوختن می‌کند، که منجر به بوی شدیدی می‌شود که نمی‌توانید انکار کنید.

زمان پاسخ آهسته‌تر

هنگامی‌که سطح مایع کاهش می‌یابد، دما کنترل نمی‌شود و دنده‌ها آن‌طور که باید کار نمی‌کنند. به دلیل کمبود مایع، دنده‌ها نمی‌توانند به‌سرعت عادی پاسخ دهند.

هنگامی‌که گیربکس جابجا می‌شود، متوجه تأخیری خواهید شد زیرا مایع کافی برای انتقال فشار وجود ندارد. بااین‌حال، انتقال کندتر نیز می‌تواند نشانه‌ای از خرابی مکانیکی باشد که باید به‌سرعت تشخیص داده شود.

لغزش گیربکس مزدا

هنگامی‌که مایع توانایی خود را برای روان کاری اجزای داخلی از دست می‌دهد، چرخ‌دنده‌ها ممکن است بلغزند. اگر هرگونه آلاینده‌ای وارد سیال شود، همین امر صادق است.

بااین‌حال، لغزش گیربکس نیز نشانه فرسودگی دنده‌ها، خرابی کلاچ یا عملکرد نادرست باندهای انتقال است. برای اطمینان از اینکه مشکل مکانیکی اصلی نیست، باید گیربکس را ارزیابی کنید.

حالت لنگی

گاهی اوقات تا زمانی که خودرو در حالت لنگی قرار نگیرد، هیچ علامتی از انتقال گرمای بیش‌ازحد مشاهده نمی‌کنید. هر زمان که رایانه داخلی مشکلی را تشخیص دهد که می‌تواند به گیربکس یا موتور آسیب جدی وارد کند، این حالت لنگی فعال می‌شود. حالت Limp قدرت را کاهش می‌دهد تا اطمینان حاصل شود که بار کمتری روی این قسمت‌های حیاتی وجود دارد. این فرصت را برای شما فراهم می‌کند تا به خانه یا نزدیک‌ترین مرکز خدمات رانندگی کنید.

می‌خوام بخونم  ماشین آمریکایی جیپ

جلوگیری از گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس مزدا

چراغ هشدار دمای گیربکس مزدا

هنگامی‌که گیربکس بیش‌ازحد گرم می‌شود، آسیب دائمی می‌تواند رخ دهد. به همین دلیل بسیار مهم است که در وهله اول از گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس جلوگیری کنید. در حالت ایدئال، می‌خواهید یک سنج دمای سیال گیربکس پس از فروش نصب کنید تا آنچه را که در داخل اتفاق می‌افتد پیگیری کنید. با دانستن زمان افزایش دمای سیال، می‌توانید برای جلوگیری از آسیب، اقدام سریعی انجام دهید.

علاوه بر این، مهم است که سطح مایع گیربکس را مرتباً بررسی کنید. همیشه باید بالای آن باشد و باید قرمز به نظر برسد. اگر شروع به تاریک شدن کرد، می‌خواهید مایع را تغییر دهید. به‌طورکلی، اکثر سازندگان توصیه می‌کنند روغن گیربکس مزدا را هر 30000 تا 60000 مایل تعویض کنید، مگر اینکه یک واحد آب‌بندی داشته باشید. می‌توانید برنامه پیشنهادی را در دفترچه راهنمای مالک خود بیابید. اگر مرتباً در حال یدک‌کشی یا حمل بار هستید، احتمالاً گیربکس خود را بیشتر فشار می‌دهید و ممکن است بخواهید مایع را به‌دفعات بیشتر تعویض کنید.

برای افزایش کارایی گیربکس، می‌توانید یک تشت خارجی عمیق‌تر نصب کنید. این سیستم ارتقا یافته به گیربکس اجازه می‌دهد تا از مایع بیشتری استفاده کند، که می‌تواند مفید باشد اگر آب‌وهوای شما در آن رانندگی می‌کنید گرم است یا اگر وسیله نقلیه خود را به سمت افراط سوق می‌دهید. به دنبال تابه‌ای باشید که از آلومینیوم ساخته‌شده است زیرا گرما را بهتر از فولاد دفع می‌کند. علاوه بر این، شما باید سیستم خنک‌کننده خودرو خود را به‌درستی حفظ کنید زیرا این امر برای سلامت گیربکس حیاتی است. سطح مایع خنک‌کننده باید همیشه بالا باشد و شما باید به‌طور منظم نشت یا سایش را بررسی کنید. مهم‌تر از همه، اگر متوجه شدید که موتور یا گیربکس خودرو شروع به گرم شدن بیش‌ازحد کرده است، آن را بکشید و بگذارید خنک شود. این مرحله ساده می‌تواند بعداً شما را از تعمیرات پرهزینه‌تر نجات دهد.

علت پایین بودن سطح خنک‌کننده گیربکس چیست؟

خنک‌کننده تقریباً همیشه ناشی از نشتی سیستم خنک‌کننده است. نشتی می‌تواند ناشی از نشتی شیلنگ ها، سنسورها یا واشرها باشد. فقط بالا بردن سطح مایع خنک‌کننده هرگز نباید یک‌راه حل طولانی‌مدت باشد.

عواقب رانندگی با سطح پایین مایع خنک‌کننده موتور

شایع‌ترین پیامد رانندگی با مایع خنک‌کننده کم موتور، هوا در سیستم خنک‌کننده است که منجر به گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس می‌شود. گرمای بیش‌ازحد گیربکس می‌تواند منجر به دمیده شدن واشر سر یا آسیب دیدن بلوک گیربکس شود.

هوا در سیستم خنک‌کننده

اولین چیزی که ممکن است در صورت رانندگی با مایع خنک‌کننده کم اتفاق بیفتد این است که پمپ آب هوا را به سیستم خنک‌کننده پمپ می‌کند که باعث ایجاد قفل هوا در سیستم خنک‌کننده می‌شود.

قفل هوا باعث اختلال در جریان سیستم خنک‌کننده می‌شود که باعث گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس می‌شود که در قسمت بعدی بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

گرمای بیش‌ازحد گیربکس

به دلیل وجود قفل‌های هوا در سیستم خنک‌کننده که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم، پمپ آب به دور مایع خنک‌کننده پمپ نمی‌کند تا موتور را در دمای خوبی نگه دارد و باعث گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس می‌شود.

بلوک گیربکس آسیب‌دیده

مشکل جدی‌تری که در صورت رانندگی با مایع خنک‌کننده کم گیربکس ممکن است رخ دهد، خرابی یا ترک‌خوردگی بلوک گیربکس است. همان‌طور که قبلاً به شما گفتیم، خنک‌کننده کم گیربکس می‌تواند نقاط داغی را در سیستم خنک‌کننده ایجاد کند.

آیا رانندگی با سطح مایع خنک‌کننده گیربکس پایین ایمن است؟

خیر، رانندگی با سطح مایع خنک‌کننده گیربکس پایین ایمن نیست. مایع خنک‌کننده گیربکس کم می‌تواند باعث ایجاد قفل هوا در سیستم خنک‌کننده شود و گرم شدن بیش‌ازحد گیربکس می‌تواند قطعات گران‌قیمت مانند بلوک گیربکس را از بین ببرد یا آن را به‌طور کامل مسدود کند.

عوامل زیادی باهم کار می‌کنند تا اطمینان حاصل شود که وسیله نقلیه شما همان‌طور که باید کار می‌کند. یکی از اجزای حیاتی گیربکس اتوماتیک است که نیرو را از موتور به چرخ‌ها منتقل می‌کند. اگر خودرو در هیچ دنده‌ای از گیربکس اتوماتیک حرکت نمی‌کند، مشکلاتی دارید که باید به آن‌ها رسیدگی شود.

نحوه تشخیص مشکلات گیربکس اتوماتیک

تشخیص مشکلات گیربکس اتوماتیک ممکن است چالش‌ برانگیز باشد. اما با توجه به برخی از نشانه‌های خرابی، می‌توان به مشکلات گیربکس اتوماتیک پی برد. در زیر برخی از نشانه‌هایی که ممکن است به خرابی گیربکس اتوماتیک اشاره داشته باشد آورده شده است:

1. تاخیر در شیفت دنده: تاخیر در شیفت دنده، دیر شدن در تغییر دنده یا سر و صدای نامنظم در زمان تغییر دنده نشانه‌هایی از مشکلات گیربکس اتوماتیک هستند.

2. ترمز پارک: مشکل در ترمز پارک نیز ممکن است به دلیل خرابی گیربکس اتوماتیک باشد. در این حالت، خودرو ممکن است با مشکلاتی در قفل شدن ترمز پارک مواجه شود.

3. صداهای عجیب: صداهای عجیب و غیرمعمول در زمان استفاده از گیربکس نیز ممکن است نشانه‌هایی از مشکلات گیربکس اتوماتیک باشند.

4. افزایش دمای روغن: افزایش دمای روغن گیربکس اتوماتیک نیز ممکن است به مشکلات آن اشاره داشته باشد.

5. نشت روغن: نشت روغن گیربکس نیز ممکن است به دلیل خرابی و آسیب دیدن به قطعات داخلی گیربکس اتوماتیک اتفاق بیفتد.

6. لرزش و لغزش: لرزش و لغزش در خودرو نیز ممکن است به دلیل خرابی قطعات داخلی گیربکس اتوماتیک باشد.

7. خنثی نگه داشتن نمی‌شود: اگر خودرو در خنثی نگه داشته نمی‌شود، این نیز ممکن است به خرابی گیربکس اتوماتیک اشاره داشته باشد.

در هر صورت، برای تشخیص دقیق مشکلات گیربکس اتوماتیک، بهتر است به یک تعمیرکار مجاز و متخصص مراجعه کنید و از او بخواهید تا گیربکس را بررسی کرده و با توجه به نشانه‌ها و علایم، تشخیص دقیق مشکلات و تعمیر آن را انجام دهد.

در ابتدا روغن گیربکس مزدا بررسی میشود و در صورت کم بودن پر می‌شود. اگر مایع کم است، باید به دنبال نشتی بود.

اگر فیلتر را تعویض نکرده‌اید، زمان آن فرارسیدهاست که تعویض مایع گیربکس و فیلتر را انجام دهید. فیلتر را بررسی می‌شود تا مشخص شود مسدود شده است یا خیر.

شیرتر بررسی می‌شود و تا کارشناس مطمئن شود که دنده مناسب روی داشبورد به‌عنوان موقعیت شیرتر نوشته‌شده است.

کدهای مشکل را در ماژول کنترل گیربکس با اسکنر OBD2 بررسی می‌شود کارشناس به دنبال کدهای مربوط به بدنه شیر یا شیر برقی شیرتر است.

اگر هیچ‌چیز دیگری کار نکرد، ولتاژ باتری بررسی می‌شود. اگر باتری شارژ نشود، ممکن است باعث ایجاد مشکل در واحد کنترل شود. مکانیک‌ها با تجهیزات تشخیصی گیربکس تخصصی می‌توانند مشکلات را سریع‌تر تشخیص دهند و مهارت تعمیر آن‌ها رادارند. اگر وسیله نقلیه شما نیاز به بازسازی گیربکس دارد، این کاری نیست که بخواهید در گاراژ خانه خود انجام دهید مگر اینکه جک گیربکس و سایر ابزارهای تخصصی داشته باشید.

نویسنده.آریان جوانبخت

این مقاله براتون مفید بود؟

لطفا روی ستاره کلیک کنید و امتیاز بدید!

امتیاز این مقاله: 5 / 5. تعداد امتیازها: 2

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *