تیونگ چیست؟
تیونینگ خودرو که به اصطلاح اسپرت کردن خودرو نیز نامیده می شود به معنای ارتقا و بهبود بخش های مختلف خودرو است. این کار به دلایل متعددی انجام می شود: هدف از تیونینگ خودرو را می توان از جهات مختلفی بررسی کرد. برخی افراد، تیونینگ خودرو را به معنای تغییر پارامتر های یک قطعه در اتومبیل می دانند و دسته دیگری از افراد نصب اسپویلر و لامپ زنون را در دسته ارتقا و تیون کردن خودرو به شمار می برند که درکل به دو بخش ظاهری و فنی خودرو مرتبط میشود. در ادامه بررسی بیشتری کرده ایم.
نمی توانیم به طور قطع بگوییم که مفهوم تغییر و توسعه خودرو ها چه زمانی در علاقه مندان به خودرو متولد شد اما چیزی که مسلم است، این است که این روند هنوز هم وجود دارد. هدف از پیشرفت صنعت خودرو سازی، برآورده کردن نیاز اولیه افراد برای راحتی و عملکرد بهتر است. یکی از اقدامات رایج امروزی، تیونینگ خودرو می باشد که به عنوان بهبود عملکرد کلی خودرو در پاسخ به نیازهای کاربر در نظر گرفته شده و شامل حفظ یا افزایش عملکرد مکانیکی یک خودرو از طریق ارتقا موتور، تنظیم هندلینگ و زیبا سازی ظاهر آن از راه تعویض قسمت های مختلف می باشد.
توجه داشته باشید که تیونینگ خودرو می تواند منجر به نصب قطعات نامناسب و آسیب رسیدن به اتومبیل می شود. به همین دلیل لازم است که افراد بدانند هدف از تیونینگ خودرو چیست و شامل چه اقدامات ظاهری و فنی می شود. در این مقاله ما تیونینگ خودرو را از صفر تا صد به ساده ترین شکل ممکن توضیح خواهیم داد.
هدف از تیونینگ خودرو چیست؟
هدف از تیونینگ خودرو را می توان از جهات مختلفی بررسی کرد. برخی افراد، تیونینگ خودرو را به معنای تغییر پارامتر های یک قطعه در اتومبیل می دانند و دسته دیگری از افراد نصب اسپویلر و لامپ زنون را در دسته ارتقا و تیون کردن خودرو به شمار می برند. بسیاری از افراد علاقه مند به شرکت در مسابفه خودرو رانی، برای ساختن یک ماشین مسابقه و پایین آوردن آن اقدام به تیونینگ اتومبیل خود می کنند.
در اصل، تیونینگ به معنای انجام اقدامات فنی و ظاهری روی خودرو در جهت بهبود عملکرد خودرویی است که از خط تولید خارج شده است. به طور کلی، خودرو های تولید شده به صورت سریال در نسخه های نسبتاً ابتدایی عرضه می شوند، به این معنی که می توانند بسیار بیشتر از آنچه در حال حاضر انجام می دهند ارائه دهند.
تیونینگ خودرو به مجموعه ای از فرآیند ها و تغییراتی گفته می شود که با هدف بهبود عملکرد، ظاهر، راحتی و ایمنی خودرو انجام می شود. این فرآیند ها می توانند شامل تغییرات مکانیکی، الکترونیکی، ظاهری و داخلی خودرو باشند. تیونینگ خودرو به صورت کامل و تخصصی به معنای انجام تغییراتی است که توسط متخصصان و با استفاده از تجهیزات و قطعات با کیفیت انجام می شود.
هدف اصلی انجام تیونینگ خودرو عبارتند از افزایش قدرت موتور و عملکرد فنی آن برای بالا بردن شانس پیروزی در مسابقات اتومبیل رانی حرفه ای و هم چنین بهبود ظاهر خودرو از طریق نصب تجهیزات حرفه ای می باشد. توجه کنید دسته بزرگی از افراد قصد خود را از تیون کردن اتومبیل خود دور گیری راحت در جاده ها عنوان می کنند. در صورتی که انجام این کار می تواند تاثیر منفی بر روی مصرف سوخت خودرو داشته باشد و موجب استهلاک سریع قطعات مرتبط شود. اغلب تیونر ها، کارگاه ها و تولید کنندگان خود را به یک نوع خاص از تیون کردن خودرو محدود نمی کنند. به منظور برآورده کردن ترجیحات شخصی افراد، تیونر ها روش های مختلفی را برای پیشبرد هدف تیونینگ خودرو پیش می گیرند.
دلایل تیونینگ خودرو چیست؟
تیونینگ خودرو که به اصطلاح اسپرت کردن خودرو نیز نامیده می شود به معنای ارتقا و بهبود بخش های مختلف خودرو است. این کار به دلایل متعددی انجام می شود:
- افزایش قدرت موتور : تیونینگ می تواند باعث افزایش قدرت موتور و بهبود عملکرد خودرو شود. این کار با تغییراتی مانند بهینه سازی سیستم تزریق سوخت، نصب توربو شارژر یا سوپر شارژر و بهبود سیستم خنک کننده انجام می شود.
- بهبود ظاهر خودرو : تیونینگ خودرو می تواند شامل تغییرات ظاهری خودرو باشد، مانند نصب کیت بدنه، تغییر رنگ خودرو، نصب چراغ های جدید، تغییر رینگ ها و به طور کلی زیبا سازی بدنه خودرو.
- بهبود راحتی و امکانات داخلی: تیونینگ می تواند شامل بهبود صندلی ها، نصب سیستم های صوتی و تصویری پیشرفته تر، افزودن امکانات دیگر مانند سیستم های کنترل دمای داخل خودرو باشد.
- بالا بردن عملکرد فنی : تیون کردن اتومبیل می تواند شامل بهبود سیستم تعلیق، ترمز و دیگر بخش های فنی خودرو باشد که به بهبود عملکرد کلی کمک می کند.
- پایین آوردن میزان مصرف سوخت : یکی دیگر از دلایل انجام تیونینگ ماشین، بهبود کارایی سوخت و کاهش مصرف بنزین از طریق بهینه سازی سیستم تزریق سوخت و تنظیم موتور می باشد.
- بالا بردن درجه ایمنی : بسیاری از افراد تمایل دارند که با تیون کردن ماشین خود، سیستم های ایمنی را بهبود دهند. این روش از طریق نصب ترمز های قوی تر، بهبود سیستم های کنترل پایداری و کنترل جریان هوا در اطراف خودرو انجام می شود.
- بهبود صدای موتور : یکی از مشکلات رایج در موتور ها، شنیدن صدای کار موتور می باشد. یکی از راه حل های برطرف کردن آن، انجام تیونینگ خودرو می باشد. این کار با نصب سیستم های خروجی گاز های دودی بهتر و تغییرات در سیستم اگزوز انجام می گردد.
- بالا بردن کارکرد گیربکس : نصب گیربکس های اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک با قابلیت های پیشرفته تر و تنظیمات دقیق تر می تواند کارکرد گیربکس را به طور قابل توجهی افزایش دهد که این امر از طریق تیونینگ خودرو امکان پذیر است.
- بهتر شدن عملکرد فرمان و سیستم تعلیق : یکی دیگر از علل انجام تیونینگ خودرو می تواند بهبود عملکرد فرمان خودرو باشد، مانند نصب سیستم های کمک فرمان الکترونیکی و تنظیمات دقیق تر برای کنترل بهتر خودرو در سرعت های مختلف. به علاوه نصب تعلیق های اسپرت یا قابل تنظیم می تواند به بهبود عملکرد خودرو در جاده های مختلف کمک کند و رانندگی را لذت بخش تر کند.
- ارتقا کارکرد کولر خودرو در فصول گرم : گر از نحوه کار کولر خودرو خود راضی نیستید و در فصل تابستان به مشکل می خورید، می توانید تیونینگ خودرو را امتحان کنید. تیونینگ شامل بهبود سیستم تهویه مطبوع خودرو باشد از طریق نصب سیستم های تهویه مطبوع پیشرفته تر با کنترل دقیق تر دما و رطوبت داخل خودرو می تواند این امر را تحقق سازد.
در نهایت، تیونینگ خودرو بستگی به نیاز ها و سلیقه شخصی خودرو ساز یا مالک خودرو دارد. اما مهم است که تیونینگ به صورت حرفه ای و مطابق با استاندارد ها انجام شود تا از مشکلات احتمالی و اثرات منفی بر روی عملکرد و ارزش خودرو جلوگیری شود. هم چنین، باید توجه داشت که تیونینگ خودرو باید با رعایت قوانین و مقررات و استاندارد های ایمنی انجام شود. در برخی کشور ها و مناطق، تغییراتی مانند تغییر رنگ خودرو، نصب چراغ های غیرمجاز یا تغییراتی که به افزایش سطح صدا منجر می شود ممنوع است و ممکن است منجر به جریمه یا مشکلات قانونی شود. به علاوه، باید توجه داشت که تیونینگ ممکن است بر روی گارانتی خودرو تاثیر بگذارد و در برخی موارد منجر به انقضای گارانتی شود.
تیونینگ شامل چه اقدامی می شود؟
در هنگام اجرای تیونینگ خودرو، ایمنی را در اولویت قرار دهید و در عین حال سه اصل عملکرد خودرو، شتاب، چرخش، کاهش سرعت اتومبیل را با تعادل مناسب بین سه عنصر بهبود دهید. به عنوان مثال، با افزایش قدرت موتور، ممکن است نارسایی هایی در ترمز یا سیستم تعلیق احساس شود که قبلاً قابل توجه نبودند.
هم چنین هنگام افزایش قدرت موتور در دور موتور بالا، اگر قدرت در دور های پایین و متوسط موتور مانند قبل باقی بماند، به دلیل تغییر در ویژگی های نیرو، راننده می تواند این توهم را احساس کند که خودرو در سرعت کم، قدرت را از دست داده است. تعویض فقط یک قطعه در ماشین یا دستکاری آن می تواند استرس را افزایش داده و به سایر قسمت ها آسیب برساند، بنابراین حفظ تعادل صحیح هنگام تنظیم برای افزایش ایمنی عملکرد ضروری است. اقدامات انجام شده در تیونینگ خودرو شامل تیونینگ ظاهری و تیونینگ فنی می باشد که در ادامه به صورت مفصل آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
تیونیگ ظاهری
حال که با تیونینگ خودرو آشنا شدید و هدف از انجام آن را متوجه شدید، لازم است تیونینگ ظاهری اتومبیل را مورد بررسی قرار دهیم. منظور از تیونینگ ظاهری انجام اقداماتی در بدنه و ظاهر خودرو می باشد که موجب ارتقای عملکرد و زیبا سازی ظاهری می گردد. تیونینگ ظاهری شامل موارد زیر است
- تیونینگ درب خودرو
- تیونینگ رینگ و لاستیک خودرو
- تیونینگ سیستم صوتی و تصویری خودرو
- تیونینگ سقف خودرو
- تیونینگ چراغ های خودرو
- تیونینگ شیشه های خودرو
- تیونینگ آینه بغل خودرو
- تیونینگ اگزوز و دیفیورز خودرو
- تیونینگ صندلی خودرو
تیونینگ درب خودرو
تیونینگ درب خودرو به تغییرات و اصلاحاتی گفته می شود که بر روی درب های خودرو اعمال می شوند. این تغییرات می توانند شامل تغییر سیستم باز و بسته شدن درب ها و نصب قطعات جدید باشند. تیونینگ درب خودرو شامل درب های از بالا باز شونده می باشد که در این مورد درب ها به جای باز شدن به طرفین، به طرف بالا باز می شوند. این سیستم باز شدن درب ها برای اولین بار در خودرو های لامبورگینی معرفی شد و به همین دلیل به آن ها درب های لامبورگینی می گویند. نصب این نوع درب ها بر روی خودرو های دیگر به ظاهر خودرو جذابیت می بخشد.
یکی دیگر از روش های تیون کردن درب اتومبیل ها، به روش درب های پروانه ای است. این نوع درب ها به طرف بالا و عقب باز می شوند و شبیه به پروانه ها عمل می کنند. این سیستم باز شدن درب ها در برخی خودرو های لوکس و اسپرت مشاهده می شود و می توان آن ها را بر روی خودرو های دیگر نصب کرد. دسته آخر تیونینگ درب ماشین به روش باز شدن به عقب می باشد که در برخی خودرو های کلاسیک و لوکس استفاده می شود.
تیونینگ رینگ و لاستیک خودرو
صاحبان خودرو اغلب شروع به تغییر ظاهری با رینگ های اسپرت می کنند. طیف محصولات زیبا سازی رینگ و لاستیک ماشین ها به نسبت وجود مدل های گوناگون، متنوع است. در پیکر بندی رینگ و لاستیک اتومبیل خود توجه داشته باشید که خودروی شما با رینگ های پنج پره کلاسیک، ظاهر یکپارچه ای دارد. اما ظاهر به تنهایی نباید عامل تعیین کننده باشد. در انتخاب جنس رینگ کمی دقت لازم است.
رینگ های فولادی سنگین هستند و می توانند زنگ بزنند. از طرفی برای استفاده در زمستان مناسب هستند. رینگ های آلومینیومی گران تر هستند، اما به لطف وزن سبک تر، رانندگی بهتری را ارائه می دهند. رینگ های منیزیمی سطح قیمت بالا تری دارند. آن ها بسیار سبک و در عین حال بسیار پایدار هستند.
از بین تمام روش هایی که می توانید ماشین خود را تنظیم کنید، تنظیم تایر ممکن است مهم ترین باشد. این به این دلیل است که لاستیک و تایر ها تأثیر عمیقی بر چسبندگی و کنترل خودرو در جاده دارند. با تغییر سایز، الگوی آج یا فشار لاستیک های خود، می توانید به طرز چشمگیری نحوه کنترل خودرو خود را بهبود ببخشید. اگر تایر های جدیدی با ترکیبات مختلف نصب کنید، در رانندگی در آب و هوای خشک و مرطوب از چسبندگی بهتری نیز بهره مند خواهید شد.
تیونینگ سیستم صوتی و تصویری خودرو
یک سیستم صوتی برتر در ماشین در درجه اول از نظر آکوستیک یک روش تیونینگ ماشین محسوب می شود. اما تیونر ها می توانند در این مورد دچار مشکل شوند. زیرا اگر سیستم نصب شده بیش از حد بلند باشد، پلیس ممکن است این را به عنوان آلودگی صوتی تعبیر کند. سپس فرد ملزم به پرداخت جریمه گردد. با این حال، استفاده از بلندگو های مخصوص خودرو با ساب ووفر برای فرکانس های باس توصیه می شود. این عناصر همراه با یک به اصطلاح کراس اوور، صدایی غنی را با وجود سر و صدای معمول رانندگی تضمین می کنند. هم چنین می توان از تقویت کننده های صدا منند آمپلی فایر و بوم باکس استفاده کرد.
تیونینگ سقف خودرو
تیونینگ سقف خودرو به مجموعه ای از تغییرات و اصلاحاتی گفته می شود که بر روی سقف خودرو اعمال می شوند. این تغییرات می توانند شامل نصب سانروف، تغییر رنگ سقف و استفاده از چسب های ویژه باشند. سانروف و قابلیت باز و بسته شدن آن به رانندگان و سرنشینان امکان استفاده از هوای آزاد در فصل های گرم تر را می دهد و به زیبایی خودرو کمک می کند. تیونینگ رنگ سقف خودرو با استفاده از چسب های ویژه انجام می شود. به عنوان مثال، استفاده از چسب های سیاه برای ماشین های سفید یکی از رایج ترین روش های تیونینگ سقف خودرو است.
تیونینگ چراغ های خودرو
سفارشی کردن چراغ ها نیز بسیار محبوب است. به ویژه این که فناوری LED امکانات جدیدی را به وجود آورده است. تیونر های خودرو با رنگ نور و هم چنین شکل و روشنایی چراغ های جلو به جلوه های خیره کننده ای دست می یابند. چراغ های راهنما نیز با رنگ های مختلف جایگزین می شوند. در مورد چراغ عقب، فناوری LED علاوه بر ظاهر جذاب تر، مزیت های بیشتری را نشان می دهد. این مزیت ها شامل پرتو نور روشن تر می باشد. به علاوه استفاده از زنون، تغییر کاسه چراغ و دودی کردن آن ها از روش های دیگر تیون کردن ظاهری چراغ های خودرو می باشد.
تیونینگ شیشه های خودرو
یکی دیگر از روش های تیونینگ ظاهری اتومبیل ها به تیونینگ شیشه های خودرو اختصاص دارد. این تغییرات می توانند شامل نصب فیلم های دودی، تغییر رنگ شیشه ها و استفاده از شیشه های امنیتی باشند. دودی کردن شیشه خودرو علاوه بر جلوه ظاهری باعث کاهش نور خورشید و حرارت درون خودرو می شوند. این فیلم ها می توانند به حفظ حریم خصوصی سرنشینان و کاهش خستگی چشم در برابر نور خورشید کمک کنند.
با این حال، باید توجه داشت که در برخی کشور ها، استفاده از فیلم های دودی با میزان تاریکی بیش از حد مجاز قانونی است. شیشه های امنیتی طراحی شده اند تا در صورت شکستن، به قطعات کوچک و کم خطر تبدیل شوند. این شیشه ها می توانند به افزایش ایمنی سرنشینان در صورت تصادف کمک کنند.
تیونینگ آینه بغل خودرو
تیونینگ آینه بغل خودرو شامل نصب آینه های جدید با طراحی جدید، افزودن قابلیت های نوین و بهبود عملکرد آینه ها باشند. نصب آینه های بغل با طراحی های اسپرت، کروم یا کربن فایبر به زیبایی خودرو کمک کرده و ظاهر جذاب تری به آن می بخشد. به علاوه برقی کردن آینه ها، نصب چراغ های جانبی LED و سیستم هشدار زاویه کور می توانند به راحتی و ایمنی رانندگی کمک کند.
تیونینگ اگزوز و دیفیورز خودرو
لوله اگزوز در انتهای سیستم اگزوز ماشین قرار دارد. بسته به وسیله نقلیه، ممکن است چندین لوله اگزوز نصب شود. یکی از روش های تیونینک ظاهری، تغییر لوله اگزوز با ظاهری اسپرت تر است. یک سیستم اگزوز تیون شده نیز می تواند صدا را به میزان قابل توجهی تغییر دهد. در ارتباط با منیفولد یا لوله جدید، می توان اسب بخار بیشتری نیز بدست آورد. دیفیورز یک جز مکانیکی بوده که برای بالا بردن زیبایی ظاهری خودرو در قسمت عقب و پایینی سپر نصب شده و جریان هوای زیر ماشین را تنظیم می کند.
تیونینگ صندلی خودرو
نصب صندلی های اسپرت در این بخش تیونینگ قرار می گیرد. آن ها معمولا نه تنها بهتر از صندلی های مخمل دار استاندارد به نظر می رسند، بلکه عملکرد و اسپرت بودن خودرو را نیز بهینه می کنند. علاوه بر این، طراحی عالی صندلی های جدید امکان نشستن روی چرم به جای پلاستیک را به وجود آورده است. وجود سنسور ها، ماساژور، سیستم های سرمایشی و گرمایشی در صندلی های جدید خودرو راحتی و آسایش بیشتری را برای سرنشینان اتومبیل فراهم کرده است. ممکن است افراد به این امور راضی نشده و به نصب مانیتور ها پشت کلاهک صندلی بپردازید.
بدون دیدگاه